Czerwonka – choroba jelita grubego

Czerwonka to choroba zakaźna jelit, w szczególności jelita grubego. Schorzenie wywoływane jest przez pałeczki Shigella. Czerwonkę dzielimy na bakteryjną oraz amebową. Schorzenie najczęściej atakuje wiosną i latem.

Czerwonką można się zarazić poprzez bezpośredni kontakt z zainfekowanym pacjentem. Inną drogą zarażenia jest spożycie skażonej żywności. Uwaga! Pałeczki Shigella często znajdują się w mleku, drobiu, surowych warzywach czy wodach gruntowych. Głównym czynnikiem warunkującym rozprzestrzenienie się bakterii jest wypróżnianie się chorego.

Powszechnym objawem czerwonki są rzadkie, wręcz wodniste stolce. U chorego na czerwonkę występują one z dość dużą intensywnością oraz częstotliwością. Objawami towarzyszącymi mogą być wysoka gorączka połączona z ogólnym osłabieniem organizmu. Uwaga! Stolce z domieszką krwi lub śluzu mogą oznaczać zapalenie jelita grubego.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.