Odporność wyssana z mlekiem matki

Dzięki niemu Twoje dziecko żyje, rośnie, prawidłowo się rozwija, nabiera odporności. Do tego wytwarza się między Wami więź, której nie da się niczym innym zastąpić. Karmienie piersią to dar, który owocuje zdrowotnymi korzyściami nie tylko dla dziecka, ale i matki.

Wiele mam obawia się tego, jak da radę wykarmić swoje dziecko. Martwi je kształt brodawek, słyszą historie innych kobiet na temat zbyt małej ilości pokarmu, czy tego, że dziecko nie będzie chciało ssać piersi lub przeciwnie – będzie cały czas do niej przyklejone. Niezależnie od różnic anatomicznych między kobietami i upodobań oraz tempa rozwoju dzieci, karmienie piersią jest naturalnie wpisane w naszą biologię. Natura zadbała o to, aby bez względu na rozmiar, piersi były w stanie wytwarzać niezbędną ilość pokarmu, a matczyny instynkt pozwala na karmienie bez szczególnej nauki. Tworząca się więź między mamą, a dzieckiem wspiera kobiety w kontynuuowaniu karmienia piersią jak najdłużej. Kluczowe jest sześć pierwszych miesięcy, kiedy to dziecko, dzięki mleku matki, uzyskuje ważne na całe życie przeciwciała chroniące je przed wieloma chorobami.

Dla sukcesu karmienia piersią, ogromnie ważny jest pierwszy etap, tuż po narodzinach dziecka. Przystawienie do piersi powinno nastąpić do 2 godzin po porodzie. Dzięki kontaktowi skóra-skóra wytwarzają się hormony umożliwiające produkcję pokarmu. Pierwszy posiłek może nasycić dziecko nawet do 12 godzin. W drugiej dobie po narodzinach przychodzi czas na wzajemne uczenie się siebie mamy i dziecka. Noworodek może wtedy ssać pierś nawet co godzinę. Ta potrzeba dziecka została zaprogramowana przez naturę po to, aby przygotować gruczoły mlekowe do pracy na wiele kolejnych miesięcy. Bardzo istotne jest, aby nie zaburzać tego procesu przez podawanie smoczka lub dokarmianie dziecka sztucznym pokarmem.

Wśród sposobów na wspieranie laktacji, przekazywanych sobie przez kobiety, znajdziemy spożywanie niskoalkoholowego piwa na bazie słodu jęczmiennego. W wyniku szeregu eksperymentów potwierdzono właściwości wspierające laktację ma słód jęczmienny, a nie jak podejrzewano – alkohol. Ten jest źródłem dobrze przyswajalnych przez organizm polisacharydów (jednym z najważniejszych jest beta-glukan, który uczestniczy w procesach metabolicznych związanych z produkcją mleka). Na rynku istnieje, specjalnie opracowany dla matek karmiących, suplement diety – Femaltiker. Głównym składnikiem preparatu jest ekstrakt słodu jęczmiennego, standaryzowany na zawartość beta-glukanu. Zgodnie z rekomendacjami ekspertów, stosowanie produktu na bazie słodu jęczmiennego stanowi dobrą praktykę wspierania diety dla potrzeb laktacji. Dodatkowo preparat zawiera również melisę. Jest ona składnikiem o właściwościach łagodzących objawy stresu, co ma szczególne znaczenie dla matek karmiących – w szczególności dla tych, które mają problemy z wywołaniem lub utrzymaniem laktacji.

  

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.