MARGARYNA czy MASŁO?

MARGARYNA czy MASŁO?

Od wielu lat trwa nieustająca dyskusja na temat, który z tłuszczów masło czy margaryna powinno się regularnie stosować. Zarówno zwolennicy pierwszego, jak i drugiego wyrobu potrafią podać wiele argumentów i kontrargumentów odnośnie stosowania ich do smarowania pieczywa.

W chwili obecnej na rynku można znaleźć trzy podobne produktu – margarynę, masło…

Czytaj dalej

Magiczne znaczenie jodły

Magiczne znaczenie jodły

Ciągłe badania zarówno biologów, jak i lekarzy różnych specjalizacji nad roślinami powszechnie występujący na terenie Polski powoduje, iż co jakiś czas odkrywane są kolejne możliwości i zastosowania krzewów i drzew. Szczególnie dobrze została poznana jodła pospolita (Abies alba Mill), która ma bardzo szerokie zastosowanie.

To wiecznie zielone drzewo z powodzeniem stosowane jest…

Czytaj dalej

Ryby - bogactwo smaku i źródło zdrowia

Ryby - bogactwo smaku i źródło zdrowia

Zbliżający się okres świąteczny to doskonały moment by wprowadzić na stałe do diety mięso ryb. Nie tylko ze względu na fakt, iż są bardzo smaczne, lecz przede wszystkim że są zdrowe i pożywne.

Są one doskonałym źródłem bardzo łatwo przyswajalnego oraz pełnowartościowego białka oraz makroelementów (wapnia, fosforu, magnezu, potasu, żelaza). Brak…

Czytaj dalej

Psychologia – dużo słuchaj, mało mów

Psychologia – dużo słuchaj, mało mów

Większość konfliktów, które rodzą się zarówno w domu, w pracy, jak i wśród znajomych wynika przede wszystkim z faktu, iż dwie strony chcą jednocześnie mówić. Nie chcą one dopuścić do sytuacji, iż drugi rozmówca będzie ciągle przy głosie.

Odnalezienie skutecznej metody komunikacji to bardzo trudna kwestia. Nie tylko z powodów…

Czytaj dalej

Guma do żucia - ZA czy PRZECIW?

Guma do żucia - ZA czy PRZECIW?

Dla jednych osób żucie gumy to możliwość odstresowania i rozluźnienia, dla drugich to doskonała metoda na pozbycie się resztek jedzenia oraz odświeżenie oddechu. Z całą pewnością ich stosowanie ma zarówno działanie pozytywne, jak i negatywne.

Działanie negatywne….

Największym problemem z żuciem gumy mogą stanowić występujące patologie stawów skroniowo-żuchwowych. Zbyt długie…

Czytaj dalej

Skuteczne metody pobudzenia ciała i umysłu

Skuteczne metody pobudzenia ciała i umysłu

Wydłużony i wytężony dzień pracy, ciągłe sprzątanie oraz porządkowanie, a także nadmiar obowiązków powoduje, iż już po kilku godzinach zaczyna brakować siły i nie można się skupić. Picie kolejnych litrów kawy praktycznie nic nie zmienia, poza tym, iż cierpi na tym przede wszystkim żołądek. Znalezienie odpowiedniej metody, która byłaby skuteczna…

Czytaj dalej

Jak spokojnie przeżyć Święta?

Jak spokojnie przeżyć Święta?

Okres świąteczny to bardzo wyjątkowy okres– nie tylko ze względu na Boże Narodzenie, lecz także z powodu przygotowań do nich. Bardzo napięty czas, który trzeba dzielić nie tylko na tworzenie potraw, lecz również na zakupy, pakowanie prezentów oraz sprzątania. Zapomnienie o jakiejkolwiek kwestii może spowodować, iż będą narastały zupełnie niepotrzebne…

Czytaj dalej

Czy PROBIOTYKI są skuteczne?

Czy PROBIOTYKI są skuteczne?

Czy probiotyki są skuteczne?

W dobie bardzo szybko postępującego rozwoju oraz ogromnych możliwości medycyny ludzie starają się za wszelką cenę znaleźć alternatywne metody, które będą równie skuteczne co chemiczne preparaty i tabletki. Coraz częściej lekarze starają się doradzać swoim pacjentom korzystanie z dobrodziejstwa natury, ponieważ w wielu przypadkach medykamenty takiego…

Czytaj dalej

NIECHĘĆ DO SEKSU - przyczyny i metody zwalczania

NIECHĘĆ DO SEKSU - przyczyny i metody zwalczania

W zabieganym i szybkim świecie XXI wieku temat tabu, jakim jest seks, powoli wymiera, stając się czymś oczywistym. Oczywistym jest również bezpośrednia rozmowa na „te tematy” w gronie znajomych i bez owijania w bawełnę. Często głównym wątkiem takich rozmów jest problem niechęci czy wręcz niesmaku związanego z seksem i szukanie…

Czytaj dalej

GORZKA CZEKOLADA - przyjemność i zdrowie w jednym

GORZKA CZEKOLADA - przyjemność i zdrowie w jednym

Gorzka czekoladazostała po raz pierwszy doceniona przez Majów. Stworzyli ją ze sfermentowanych ziaren kakaowca, mąki kukurydzianej, miodu i chili. Napój ten nosił nazwę xocolatl. Aztekowie dosypali do niego wanilię, paprykę i płatki kwiatów. Ale dopiero w Europie Holender Jan van Hotel oddzielił masło kakaowe, w ten sposób powołując do życia…

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.