Truskawki vs ciąża

Przyszłe mamy mają często obawy, że jedzenie niektórych pokarmów w ciąży może wywołać alergie u dziecka. Pamiętajmy, że rewelacje te nie są udowodnione naukowo. Dlatego jeśli nasza ciąża przypadła na okres letni, nie żałujmy sobie świeżych, słodkich i aromatycznych truskawek.

Jedynym powodem dla którego miałabyś zrezygnować z jedzenia tych letnich owoców jest twoja reakcja alergiczna na truskawki. Jeśli możesz je jeść bez ograniczeń, gdyż nie powodują u ciebie żadnych skutków ubocznych – ciesz się ich smakiem, bo sezon na nie nie trwa wiecznie.

Truskawki obfitują w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, a co za tym idzie – poprawia odporność na infekcje przyszłej mamy. Dodatkowo, pestki truskawek zawierają błonnik, co pomaga uporać się z częstymi u kobiet ciężarnych zaparciami. Truskawki wspomagają też organizm w oczyszczaniu z toksyn. To z kolei zasługa ich moczopędnego działania.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.