Fundament naturalnej diety

Naturalna dieta to taka, która współgra z sezonowością poszczególnych produktów. Warzywa, owoce oraz zioła – jeśli są spożywane w okresie dorastania i dojrzewania – cechują się największą ilością odżywczych składników jak również najlepszą jakością. Warto wiedzieć, że istnieją inne naturalne produkty, których spożycie zalecane jest praktycznie przez cały rok. Są to między innymi: zboża, warzywa strączkowe czy glony morskie.

Naturalna żywność pochodzi zazwyczaj z najbliższego otoczenia czyli np. z lokalnych upraw. To co rośnie w zasięgu naszej ręki jest dla nas zdrowsze i lepiej trawione przez nasz organizm. Dlatego Polacy mogą spożywać jabłka czy śliwki bez żadnych ograniczeń, ale już pomarańcze czy mandarynki mogą wywoływać u niektórych alergie, wzdęcia, biegunkę czy bóle brzucha.

Najlepiej jest wybierać żywność pochodzącą z ogródka, działki, pola uprawnego czy naturalnej, ekologicznej hodowli. Starajmy się, by spożywane przez nas produkty były w jak najmniejszym stopniu przetworzone technologicznie. Unikajmy zatem żywności rafinowanej, pasteryzowanej, napromieniowanej czy genetycznie zmodyfikowanej.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.