Dieta przy zespole jelita wrażliwego

zespole jelita wrażliwego-gastroenterolog-Piaseczno-Warszawa-Centrum Medyczne CMPNudności, wzdęcia, biegunki czy zaparcia mogą pojawić się przy zespole jelita wrażliwego. Symptomy te potęgują się na skutek stresu, pośpiechu, braku czasu czy niezdrowej diety.

Przy zespole jelita wrażliwego należy unikać przejedzenia, gdyż może ono spowodować zaburzenia procesu trawienia oraz przyswajania. Dlatego chorzy na to schorzenie powinni jeść raczej mniej, ale częściej. Najlepiej również by stosowali dietę lekkostrawną. Przyprawy zaleca się dosmaczać delikatnymi przyprawami typu: melisa, koperek, pietruszka, majeranek czy goździk.

Przy nadmiernych biegunkach lekarze zalecają chorym na zespół jelita wrażliwego, spożywanie dużych ilości ryżu oraz ziemniaków. Zawarta w ziemniakach skrobia wiąże bowiem nadmiar wody.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.