Dieta przy grypie żołądkowej

W trakcie grypy żołądkowej bardzo ważne jest stosowanie odpowiedniej diety. Musi być ona zdrowa i lekkostrawna. W początkowej fazie choroby najlepiej jest w ogóle zrezygnować z jedzenia, a zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. I tak większość przyjmowanego przez nas pokarmu zostanie zwrócona.

Kiedy uspokoją się objawy żołądkowo-jelitowe typu: mdłości, wymioty czy biegunka można wprowadzić do jadłospisu lekkie kleiki ryżowe lub z kaszy mannej. Należy jednak pamiętać, by do ryżu i kaszy nie dodawać żadnych tłuszczy, gdyż są one ciężkostrawne. Jeśli żołądek nie zwróci jedzenia, dodajemy do diety sucharki, a następnie zupy warzywne.

Pamiętajmy, że po zakończeniu choroby należy - jeszcze przez dwa lub trzy tygodnie - pilnować lekkiej diety i dbać o zdrowe żywienie. Żołądek musi mieć czas na powrót do pierwotnej formy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.