Czy warto jeść mięso?

Mięso jest kontrowersyjnym pokarmem, gdyż zawiera równie dużo niezdrowego tłuszczu, co cennego białka oraz żelaza. Co więcej, nadmiar czerwonego mięsa może prowadzić do zawału serca, nowotworu czy cukrzycy.

Dlatego najlepiej jest sięgać po mięso, ale wyłącznie po chude oraz z umiarem. Optymalnym wyborem jest rezygnacja z boczku, żeberek czy panierowanych kotletów. Znacznie zdrowsze od mięsa czerwonego jest mięso białe. Zawiera ono znacznie mniej tłuszczu. Mięso białe to przede wszystkim kurczak, indyk, cielęcina czy królik. Do mięs czerwonych czyli mniej zdrowych zaliczamy: gęś, wieprzowinę, wołowinę oraz baraninę.

Zbyt duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych wpływa negatywnie na poziom cholesterolu, a co za tym idzie - może doprowadzić do rozwoju miażdżycy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.