Jak odżywiać sięprzy anemii?

Anemia to inaczej niedokrwistość czyli niedobór żelaza. Dlatego anemicy powinni przede wszystkim zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę.
W codziennym jadłospisie anemika nie może zabraknąć mięsa. Szczególnie bogate w żelazo są: wątroba wieprzowa, mięso indycze, czarny salceson oraz mięso wołowe.
Jednak bogate w żelazo są nie tylko mięsa, ale również warzywa. Anemicy powinni nie żałować sobie szpinaku oraz sałaty. W ich codziennym menu powinny znaleść się: ziemniaki, cukinia, natka pietruszki oraz szczypior. Posiłki mogą popijać sokiem z buraków czy marchewki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.