Czy warto jeść truskawki?

Czy warto jeść truskawki?

Czy wiesz, że truskawka to witaminowa bomba – pełna odżywczych i wartościowych składników? Znajdziemy w niej między innymi: żelazo, wapń, fosfor, magnez oraz witaminę C. Mało tego, okazuje się, że już 10 dag tych słodkich owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. A jak wiadomo, witamina C wzmacnia naszą odporność, zmniejszając ryzyko…

Czytaj dalej

Syrop daktylowy zamiast cukru

Syrop daktylowy zamiast cukru

Syrop daktylowy to jeden z ekologicznych zamienników cukru. Stanowi on tradycyjny składnik kuchni arabskiej. Syrop daktylowy pozyskiwany jest z owoców daktylowca zwanych daktylami. Syrop daktylowy to „brat bliźniak” innych zdrowych zastępników cukru – między innymi syropu klonowego, syropu z agawy czy stewii.

Dlaczego syrop daktylowy jest zdrowszy od cukru? Ponieważ nie składa…

Czytaj dalej

Z cukrem czy bez?

Z cukrem czy bez?

Cukier ma negatywny wpływ na nasze zdrowie – wiemy to nie od dziś. Dlaczego więc tak często sięgamy po „słodką truciznę”? Okazuje się, że cukier – podobnie jak narkotyki, papierosy czy alkohol – uzależnia i to nie na żarty.

Przykładowe objawy nadmiernego spożycia cukru to: stres, senność, zawroty głowy, depresje…

Czytaj dalej

Wiosenna dieta

Wiosenna dieta

Wiosną warto postawić na świeże warzywa oraz owoce. Unikajmy mrożonek – teraz sklepy i bazarki zapełniły się pełnymi witamin, kolorowymi owocami. Uważajmy jedynie na nowalijki – rzodkiewkę, świeże ogórki czy pomidory. Prócz witamin zawierają one duże ilości szkodliwych składników, takich jak azotany czy substancje chemiczne. Oczywiście warto przynajmniej od czasu…

Czytaj dalej

Dieta dla pięknej skóry i szczupłej sylwetki

Dieta dla pięknej skóry i szczupłej sylwetki

Wiosną sklepowe półki wręcz uginają się pod ciężarem świeżych, kolorowych i przepełnionych witaminami warzyw i owoców. Czy wiesz, po które sięgać, by zadbać o kondycję skóry, włosów, paznokci, utrzymując przy tym atrakcyjną sylwetkę?

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na odpowiednią podaż białka. Białko powinno być pełnowartościowe, najlepiej pochodzące z ryb,…

Czytaj dalej

Co jeść wiosną?

Co jeść wiosną?

Wiosną warto postawić na świeże warzywa oraz owoce. Unikajmy mrożonek – teraz sklepy i bazarki zapełniły się pełnymi witamin, kolorowymi owocami. Uważajmy jedynie na nowalijki – rzodkiewkę, świeże ogórki czy pomidory. Prócz witamin zawierają one duże ilości szkodliwych składników, takich jak azotany czy substancje chemiczne. Oczywiście warto przynajmniej od czasu…

Czytaj dalej

Co jeść na diecie bezcukrowej?

Co jeść na diecie bezcukrowej?

Dieta, w której eliminujemy cukier do bezpiecznego minimum wpływa nie tylko na utratę zbędnych kilogramów, ale również na dobre samopoczucie. Po jakie produkty sięgać w trakcie takiej diety?

Dozwolone jest jedzenie białka pod postacią: jaj, drobiu, ryb, owoców morza, wołowiny, cielęciny, jagnięciny, wieprzowiny, tofu czy soi. Z warzyw bez wyrzutów sumienia…

Czytaj dalej

Dieta bez cukru

Dieta bez cukru

Chcesz szybko schudnąć i poprawić swoje samopoczucie? W takim razie mamy dla ciebie propozycje – wyeliminuj z diety... cukier. Ale nie tylko prosty czyli ten, który znajdziesz w słodyczach i owocach, ale również złożony, zawarty w takich produktach jak: warzywa, pieczywo, makaron czy ziemniaki.

Ograniczenie cukruwpływa na przyspieszenie metabolizmu, a więc…

Czytaj dalej

Chleb – dlaczego warto go jeść?

Chleb – dlaczego warto go jeść?

Regularne spożywanie pieczywa zaspokaja potrzeby energetyczne i odżywcze człowieka. Okazuje się jednak, że chleb wpływa pozytywnie również na funkcjonowanie mózgu. Mózg człowieka żywi się w dużej mierze cukrem. Jednak nie każdy cukier jest zdrowy. Cukry proste, które znajdziemy w słodyczach czy słodkich napojach przynoszą więcej szkody niż pożytku. W przeciwieństwie…

Czytaj dalej

Jakie pieczywo wybierać?

Jakie pieczywo wybierać?

Chleb chlebowi nie równy. W ostatnim czasie wyszło na jaw, że chleby pieczone w supermarketach sporządzane są z mrożonej masy z dodatkiem ciekłego azotu. Jaki więc chleb można spożywać bez ryzyka dla zdrowia?

Dietetycyzalecają, by zjadać 15 proc. ciemnego pieczywa, 20 proc. jasnego pszennego oraz 65 proc. żytnio-pszennego. Ale uwaga!…

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.