Leczniczy syrop z cebuli

Leczniczy syrop z cebuli

Syrop z cebuli jest nie tylko tani i łatwy w wykonaniu, ale również bardzo zdrowy. Nie od dziś wiadomo, że zawiera on szereg witamin, które wykazują działanie zarówno dezynfekujące jak i łagodzące. Ponadto znajdziemy w nim duże ilości cennych pierwiastków - np. cynk, selen, fosfor czy wapń.

Jak wykonać syrop…

Czytaj dalej

Dieta na płaski brzuch

Dieta na płaski brzuch

W okresie świąteczno-sylwestrowym każdy marzy o nieskazitelnie płaskim brzuchu. Okazuje się, że płaski brzuch jest efektem nie tylko regularnych ćwiczeń, ale również odpowiednio skomponowanej diety.

Objętość brzucha zwiększa np. sól. Dzieje się tak dlatego, że produkt ten powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co z kolei prowadzi do opuchnięć i nabrzmiałości różnych…

Czytaj dalej

Dieta na lepszy humor

Dieta na lepszy humor

Jesienią częściej niż zwykle dopada nas chandra i przygnębienie. Jest to związane nie tylko z szaro-burą pogodą i brakiem słońca, ale również z rzadszym niż wiosną czy latem wychodzeniem na świeże powietrze.

Na szczęście nasze samopoczucie nie zależy wyłącznie od pory roku, ale przede wszystkim od diety, jaką stosujemy na…

Czytaj dalej

Co jeść jesienią?

Co jeść jesienią?

Jesień to okres wzmożonych infekcji. Nic dziwnego, że w tym czasie łatwo o grypę czy przeziębienie. Dlatego szczególnie o tej porze roku warto zadbać o odpowiednią dietę, która wpłynie nie tylko na poprawę odporności, ale również na jakość funkcjonowania przewodu pokarmowego, a więc również na dobre samopoczucie.

Jesienią warto sięgać…

Czytaj dalej

Dieta a leczenie raka

Dieta a leczenie raka

Czy wiesz, że aż czterdziestu procentom zachorowań na raka można zapobiec poprzez... stosowanie odpowiedniej diety? W diecie tej nie może zabraknąć warzyw i owoców. Szczególną rolę w profilaktyce antyrakowej odgrywają: soja, maliny, kapusta, brokuły, czosnek, borówki, szafran czy gorzka czekolada.

Zdrowe odżywianie jest też bardzo ważne podczas trwania choroby nowotworowej.…

Czytaj dalej

Co jeść, by złagodzić chorobę jelit?

Co jeść, by złagodzić chorobę jelit?

Dietaw chorobach zapalnych jelit to konieczność. Codzienny jadłospis powinien być ułożony ze szczególną ostrożnością, gdyż nawet produkty powszechnie uważane za zdrowe i bezpieczne dla żołądka, mogą zaszkodzić choremu. Niektóre składniki podrażniają bowiem jelita, wywołując nawrót niepożądanych dolegliwości. Przykładowo, po spożyciu surowych warzyw i owoców może pojawić się biegunka i ból…

Czytaj dalej

Czy drób jest zdrowy?

Czy drób jest zdrowy?

Wiele diet odchudzających czy lekkostrawnych przewiduje zastąpienie tłustego mięsa chudym drobiem – kurczakiem, indykiem lub kaczką. Dzieciom również zaleca się jedzenie tego rodzaju mięsa. Czy słusznie? Przecież dużo dziś mówi się o skażeniu drobiu hormonami, antybiotykami i zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi.

Mięso z kurczaka jest nie tylko niskotłuszczowe, ale i niskokaloryczne. Dodatkowo,…

Czytaj dalej

Bez glutenu zdrowiej

Bez glutenu zdrowiej

Dieta bezglutenowa zyskała ostatnio na popularności. A to dlatego, że jest niezwykle zdrowa! Gluten to związek, który znajdziemy niemal wszędzie – w chlebie, makaronie, ciastach oraz w wielu innych produktach spożywczych. Za podstawowe źródła glutenu uchodzą: żyto, owies, pszenica, jęczmień, pszenżyto, kuskus oraz orkisz czy płatki owsiane. Dlatego przechodząc na…

Czytaj dalej

Oregano dla zdrowia i urody

Oregano dla zdrowia i urody

Oregano zwane jest również lebiodką pospolitą lub dzikim majerankiem. Już w starożytności czerpano z cennych właściwości tego zioła. Sam Hipokrates uważał je za cudowny lek, który potrafi uporać się z niemal wszystkimi dolegliwościami!

Nie bez przyczyny oregano zyskało miano naturalnego antybiotyku. Stosowanie tego zioła jest nie tylko bezpieczne, ale i…

Czytaj dalej

Kasza jaglana – smaczna i zdrowa

Kasza jaglana – smaczna i zdrowa

Kasza jaglana po latach zapomnienia wraca na polskie stoły. Biorąc pod uwagę jej walory smakowe i zdrowotne – trudno się dziwić. Okazuje się bowiem, że złocisto-żółte ziarenka z charakterystyczną, czarną kropką pomagają zapobiec wielu chorobom jak również są bardzo pożywne i łatwo przyswajalne.

Kasza jaglana to świetny zamiennik ziemniaków, makaronu…

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.