Warzywa na wagę złota

Warzywa na wagę złota

Dietetycy zachęcają by zjadać około pół kilograma warzyw dziennie. Warto więc dodawać je do każdego posiłku! Powód? Są one źródłem cennego błonnika pokarmowego, który reguluje pracę układu pokarmowego, a co za tym idzie - wspomaga proces przemiany materii. Składnik ten jest pomocny w odchudzaniu, ponieważ powoduje uczucie sytości w żołądku.…

Czytaj dalej

Dekalog wegetarianina

Dekalog wegetarianina

Zdecydowałeś, że zostaniesz wegetarianinem? W takim razie od tego momentu twoim obowiązkiem jest dbanie o odpowiednio zbilansowaną dietę.

Wyeliminowanie z codziennego jadłospisu mięsa może spowodować niedobór białka oraz żelaza w organizmie. Jeśli więc wybierasz radykalną, bezmięsną dietę pamiętaj o urozmaicaniu swoich posiłków. Sięgaj zarówno po owoce i warzywa jak i…

Czytaj dalej

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Ze wszystkich stron słyszy się, że cukrzyk powinien ratować się mniejszą lub większą dawką cukru. Nic więc dziwnego, że diabetycy nie rozstają się z cukierkami, batonikami czy słodkimi, gazowanymi napojami typu Coca-Cola. Ale gdzie w tym wszystkim umiar i zdrowe odżywianie?

Okazuje się, że niezdrowe słodycze można zamienić na nieco…

Czytaj dalej

Komu ile białka?

Komu ile białka?

Białko jest niezwykle cennym składnikiem organizmu. Może być pochodzenia roślinnego albo zwierzęcego. Należy jednak wiedzieć, że człowiek powinien spożywać białko, które pod względem składu chemicznego jest najbardziej zbliżone do ludzkiego. Znajdziemy je między innymi w żółtku jajka.

Z ilością spożywanego białka nie wolno przesadzić. Dzieje się tak głównie dlatego, że…

Czytaj dalej

Niezdrowe "zdrowe" przekąski

Niezdrowe

Na rynku istnieje wiele produktów, które chodź uchodzą za zdrowe i wartościowe wcale takie nie są. Fakt, że batonik muesli leży w dziale ze zdrową żywnością wcale nie musi oznaczać, że zawiera jakiekolwiek wartości odżywcze. Podobnie dostępne w wielu supermarketach chipsy warzywne czy owocowe. Zawierają one duże ilości tłuszczu i…

Czytaj dalej

Jabłkowa bomba witaminowa

Jabłkowa bomba witaminowa

Jabłko nie tylko chroni serce i wzmacnia paznokcie, ale również poprawia stan skóry. Co więcej, zawiera mnóstwo cennego błonnika, który wspomaga pracę jelit, a co za tym idzie - powoduje utratę zbędnych kilogramów. Jabłko zawiera najsilniejsze przeciwutleniacze ze wszystkich owoców. Jeden z nich nazywa się kwercetyna i hamuje rozwój miażdżycy…

Czytaj dalej

Moc ukryta w czerwonej herbacie

Moc ukryta w czerwonej herbacie

Czerwona herbata to napój, który słynie ze swoich dietetycznych właściwości. Roślinę tę uprawia się w dwóch miejscach na świecie – Chinach oraz Tajwanie.

Podstawową właściwością zdrowotnego napoju jest wspomaganie spalanie zbędnych kalorii, a więc również tłuszczu. Smaczna i aromatyczna herbata wymaga prawidłowego parzenia. Czerwoną powinno się przyrządzać w porcelanowym czajniczku.…

Czytaj dalej

Dieta w walce z cukrzycą

Dieta w walce z cukrzycą

Masz podwyższony poziom cukru we krwi? To jeszcze nie wyrok! Pamiętaj, że cukrzycy możesz skutecznie przeciwdziałać. W jaki sposób?

Przede wszystkim poprzez zmianę codziennego jadłospisu. Dieta, która ochroni cię przed tą niebezpieczną chorobą powinna być jak najbardziej urozmaicona. Nie może zabraknąć w niej produktów bogatych w witaminy i sole mineralne.…

Czytaj dalej

Czereśnia - leczy i odmładza

Czereśnia - leczy i odmładza

Czereśnie są nie tylko bardzo smaczne, ale i niezwykle zdrowe. Jakby tego było mało, dostarczają organizmowi niewielkiej ilości kalorii. Tak więc stanowią doskonałą przekąskę dla osób będących na diecie. Okazuje się, że regularne spożywanie tych wyśmienitych, letnich owoców dobroczynnie wpływa na stan skóry. Dzięki nim staje się ona nie tylko…

Czytaj dalej

Zespół redakcyjny Twój Lekarz - codziennie nowe artykuły medyczne

Zespół redakcyjny Twój Lekarz - codziennie nowe artykuły medyczne

Na pomysł opracowania diety zgodnej z grupą krwi wpadł amerykański lekarz Peter D'Adamo, który stwierdził, że „to co jest żywnością dla jednego człowieka, może być trucizną dla drugiego”. Zdaniem doktora, grupa krwi wpływa na preferencje żywieniowe człowieka. To ona dzieli nas na amatorów czerwonego mięsa, tłustych ryb albo lekkostrawnych warzyw.…

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.