Dieta śródziemnomorska również nad Bałtykiem

Dieta śródziemnomorska również nad Bałtykiem

Wielu z nas boryka się z problemem nadwagi wynikającej z szybkiego trybu życia oraz przepracowania. Wszystko to wpływa na spożywanie nieodpowiednio zbilansowanych posiłków, co w efekcie może prowadzić do różnego rodzaju powikłań zdrowotnych.

Jaką więc należałoby wybrać dietę w celu zrzucenia parku kilogramów? Za jedna z najzdrowszych i najlepiej zbilansowanych…

Czytaj dalej

Dieta przyszłej mamy

Dieta przyszłej mamy

Od tego jak kobieta przygotuje się do ciąży, zależeć będzie przebieg owulacji i zapłodnienia, aż wreszcie rozwój poczętego w niej maluszka. Szczególnie ważne jest, by panie, które starają się o dziecko zaopatrzyły swój organizm w różnorakie składniki odżywcze. Jod, cynk, żelazo i kwas foliowy to najważniejsze z nich.

Niedobór tego…

Czytaj dalej

Sok Bananowo - Jabłkowy

Sok Bananowo - Jabłkowy

Bananyod zawsze wpływały na ludzi rozweselająco. Najlepszy przykład – Napoleon Bonaparte, który bananami poprawiał sobie samopoczucie po politycznych porażkach i militarnych potknięciach. Obecnie banan wyrósł na nieoficjalny symbol skoków narciarskich, dzięki wyjątkowej sympatii Adama Małysza do jego pożywczych właściwości. Jabłka działają oczyszczająco, poza tym są jednym z najpopularniejszych i najczęściej…

Czytaj dalej

Zalety i wady Diety Śródziemnomorskiej

Zalety i wady Diety Śródziemnomorskiej

Jedną z najpopularniejszych, a za razem najbardziej bezpiecznych diet szeroko stosowanych przez ludzi na świecie jest dieta śródziemnomorska. Wywodząca się z rejonów Morza Śródziemnego, została zapoczątkowana przez Greków, Hiszpanów czy Włochów. O ile stosowane produkty spożywcze mogą się różnić od siebie w przypadków poszczególnych państw, to posiadają one wiele wspólnych…

Czytaj dalej

Dieta na zdrowe kości

Stosowanie rozmaitych diet, dobre nawyki żywieniowe oraz ograniczanie ilości używek może spowodować, iż organizm znacznie dłużej będzie w odpowiedniej kondycji, co pozytywnie wpływie na zdrowie. W każdym wieku wprowadzenie specjalnie zbilansowanych pokarmów może dać naprawdę dobre efekty, wystarczy odpowiednio je wybrać i przygotować.

W szczególności dla osób starszych oraz tych,…

Czytaj dalej

Spalacze tłuszczu - zbędne czy potrzebne?

Panujące obecne trendy odnośnie zdrowego odżywiania oraz ogromna ilość osób otyłych powoduje, iż ogromnym zainteresowaniem cieszą się chemiczne spalacze tłuszczy, tak zwane fat burnery. Jako dobry suplement do stosowanej diety mogą znacznie szybciej przyczynić się do spalenia zbędnych kilogramów i ukształtować sylwetkę. Ogromna ilość i różnorodność wprowadzonych do obiegu substancji…

Czytaj dalej

Zespół metaboliczny

Zespół metaboliczny

Kiedy organizm wykazuje spore nieprawidłowości w swoim funkcjonowaniu, przyczyny takiego zachowana szuka się w czynnikach środowiskowych lub genetycznych. Współistnienie kilku lub nawet kilkunastu czynników metabolicznych, które zwiększają ryzyko wystąpienia poważnych chorób nazywa się zespołem metabolicznym.

Należy przy tym zauważyć, że zespół ten nie jest chorobą, dolegliwością czy nieprawidłowością zdrowotną, ale…

Czytaj dalej

Dieta dla cukrzyka - sposoby na obniżenie cukru

Dieta dla cukrzyka - sposoby na obniżenie cukru

Dieta dla cukrzyków jest niezwykle restrykcyjna, a jej nieprzestrzeganie może doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia. Wyklucza ona bowiem większość na co dzień spożywanych pokarmów, a choremu wolno spożywać jedynie zdrowe produkty o jak najmniejszej zawartości cukrów i tłuszczy.

Tym samym z jadłospisu wyrzuca się wszelkie tłuste wędliny tj. boczki, salcesony,…

Czytaj dalej

Dieta Zimowa

Padający śnieg oraz zbliżające się coraz większymi krokami mrozy powodują, iż trzeba w szczególny sposób przygotować organizm na najbliższe tygodnie. Można to osiągnąć poprzez przygotowanie specjalnej diety, która nie tylko wzmocni organizm i ochroni przed ewentualnymi chorobami, lecz również dostarczy wystarczających składników odżywczych.

Dietetycy zgodnie zalecają, iż podczas zimy powinno…

Czytaj dalej

Rola błonnika w odchudzaniu

Błonnik jest węglowodanem, a więc z chemicznego punktu widzenia substancją bardzo korzystną dla ludzkiego organizmu – chociaż sam organizm z czystej postaci błonnika strawić nie potrafi. Dlatego należy go spożywać pod postawią warzyw i owoców, głównie grochu, fasoli oraz soi.

Błonnik ma silne działanie i wpływ na nasz organizm –…

Czytaj dalej

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.