Czym zastąpić cukier?

Nadmiar cukru wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Grozi bowiem: próchnicą, nadciśnieniem, nadwagą czy chorobami układu krążenia. Czym zatem można zastąpić cukier?
Jednym z najzdrowszych zastępników cukru jest stewia - roślina, która w liściach oraz łodydze zawiera glikozydy stewiolowe. Pamiętajmy, że stewię należy stosować z umiarem, ponieważ jest... aż 200 razy słodsza od cukru!
Równie poważanym przez dietetyków zastępnikiem cukru jest ksylitol - cukier pozyskiwany z kory brzozy. Jego główną zaletą jest fakt, że nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny do krwioobiegu, dlatego jest doskonałym słodzikiem dla cukrzyków.
Jeszcze innym zastępnikiem cukru jest syrop klonowy. Pozyskuje się go z soku z pni klonów poprzez odparowanie wody.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.