Dieta a wzmacnianie odporności

Okazuje się, że aż 70 proc. komórek odpornościowych znajduje się w przewodzie pokarmowym. Stąd tak istotne jest stosowanie odpowiedniej, zbilansowanej diety.

Najważniejszymi dla prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego składnikami są: prebiotyki, probiotyki, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, witamina C oraz beta-karoten.

Probiotyki to niezmiernie ważne pożyteczne bakterie, które znajdziemy w mleku kobiecym oraz produktach kiszonych. Spotkamy je również w niektórych jogurtach, kefirach czy zsiadłym mleku.

Z kolei prebiotyki są potrzebne pożytecznym bakteriom do rozmnażania się. Znajdziemy je nie tylko w kobiecym mleku, ale również w niektórych warzywach i owocach np.: porach, cebuli, bananach czy szparagach.

 

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.