Śliwki – najzdrowsze jesienią

Śliwki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Najlepiej sięgać po nie jesienią. To wtedy mają najwięcej walorów – i to zarówno smakowych jak i zdrowotnych.

Śliwki przede wszystkim regulują trawienie i zapobiegają zaparciom. Ale uwaga! Dotyczy to wyłącznie świeżych śliwek. Suszone z kolei są doskonałym lekarstwem na biegunki. Śliwki zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz są nieocenioną pomocą przy problemach żołądkowych. Ponadto wykazują działanie odmładzające!

Dlatego warto przyrządzać przetwory ze śliwek. Można sporządzić z nich powidła lub zanurzyć je w zalewie cukrowej. Pamiętajmy, że powidła najlepiej jest robić z mocno dojrzałych węgierek.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.