Genodieta

genodietaW genach zapisane jest mnóstwo informacji dotyczących organizmu człowieka, w tym ryzyko chorób cywilizacyjnych, zdolności metaboliczne czy nietolerancja poszczególnych składników odżywczych. Konkretne geny w konkretnych wariantach mogą zmniejszać lub zwiększać ryzyko występowania takich problemów, jak otyłość, nadwaga, choroby układu krążenia czy procesy zapalne w organizmie. Znając prawdopodobieństwo rozwinięcia określonej, zależnej od diety choroby, można modyfikować nawyki żywieniowe, starając się zmniejszyć ryzyko zachorowania – tłumaczy dietetyczka. Jeżeli choroba już się rozwinęła, odpowiedni jadłospis pomoże zmniejszyć wyrządzone przez nią szkody. Testy DNA mogą również ukazać nietolerancję i wrażliwość na konkretne rodzaje pokarmu – np. gluten lub laktozę. Spożywanie takich substancji może nie tylko powodować nieprzyjemne dolegliwości, ale także przyczyniać się do groźnych zaburzeń metabolicznych. Tymczasem wykluczenie z diety szkodliwych składników może wpłynąć pozytywnie na samopoczucie i jakość życia człowieka. Dzięki genodiecie możliwa jest również skuteczniejsza utrata lub zyskanie masy ciała – podczas analizy DNA bada się także metabolizm danych substancji odżywczych.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.