Rokitnik - dlaczego warto go jeść?

Rokitnik nazywany jest przez niektórych rosyjskim ananasem. Roślina ta uważana jest za jedną z najbardziej wartościowych na świecie. Okazuje się bowiem, że można stosować go zarówno w formie leku jak i suplementu diety.

Rokitnik zawiera w sobie ogromne ilości cennych składników. Wśród nich na szczególne wyróżnienie zasługują: antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, mikroelementy, prowitaminy, witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Rokitnik warto spożywać jesienią i zimą, gdyż zawiera duże ilości witaminy C. Co ciekawe witamina C, którą znajdziemy w rokitniku nie ulega rozkładowi pod wpływem działania wysokiej temperatury. Oznacza to, że sok z rokitnika można dowolnie obrabiać - dusić, gotować - bez ryzyka utraty jego cennych właściwości.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.