Uzależnienie od... jedzenia

Czy wiesz, że spożywając niektóre produkty ryzykujesz uzależnieniem? Dzieje się tak głównie dlatego, że wywołują one przyjemność w mózgu, co może rodzić chęć lub nieokiełznaną potrzebę ponownego sięgnięcia po konkretny produkt. Uzależnić może np. pizza, frytki lub czekolada.

Szczególnie niebezpieczne jest pożywienie wysoko przetworzone, z dużą zawartością soli, tłuszczy oraz cukrów. Składniki te oddziałują bowiem – podobnie jak narkotyki - na receptory dopaminy.

Wyżej opisane wnioski mogą okazać się przełomowe w leczeniu nadwagi i otyłości. Okazuje się bowiem, że schorzenia te należy leczyć na podobnej zasadzie co alkoholizm, nikotynizm czy narkomanię.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.