Jak obniżyć ciśnienie?

Nadciśnienie tętnicze to choroba, która niesie poważne zagrożenia dla zdrowia. Między innymi zwiększa ryzyko zawału serca, udaru mózgu czy uszkodzenia nerek.

Przy nadciśnieniu konieczne jest przyjmowanie leków przepisanych przez lekarza. Prócz leków, istotną rolę w kontrolowaniu ciśnienia odgrywa dieta. Niezwykle ważne jest np. przyjmowanie witaminy D oraz C. Najwięcej witaminy C znajdziemy w natce pietruszki, aronii oraz cytrusach, z kolei witaminę D dostarczają promienie słoneczne, a więc wystawianie skóry na działanie słońca.

Działanie obniżające ciśnienie krwi mają też niektóre naturalne produkty spożywcze jak: czosnek, cebula, brokuł, papryka czy żurawina. Z kolei używki typu nikotyna czy kofeina podnoszą ciśnienie krwi, dlatego zerwanie z tymi nałogami może skutecznie obniżyć ciśnienie.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce cookies.