Czy dieta bezglutenowa faktycznie jest dla nas odpowiednia- jak to sprawdzić?

Przewlekłe zmęczenie, problemy trawienne, bóle głowy, czy problemy z nastrojem to objawy, które mogą świadczyć o nietolerancji glutenu. Obserwując u siebie takie objawy, warto wykonać test nietolerancji pokarmowej, zanim odstawimy z diety produkty zawierające gluten.

Co oznacza nietolerancja na gluten?

Obecnie wyróżniono trzy jednostki chorobowe związane z nietolerancją glutenu. Są to celiakia, alergia na pszenicę, nieceliakalna wrażliwość na gluten. Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która polega na tym, że pod wpływem glutenu dochodzi do aktywacji przeciwciał i powstania stanu zapalnego w organizmie. Przeciwciała IgG i IgA są wytwarzane przeciwko białkom glutenu oraz przeciwko własnym tkankom. W przypadku alergii na pszenicę pojawiają się przeciwciała charakterystyczne dla chorób alergicznych, czyli IgE. Objawy alergii na pszenicę pojawiają się już po kilku minutach od spożycia. To właśnie odróżnia te dwa rodzaje nietolerancji na gluten. Ostatnia jednostka nie została do końca opisana, lecz wiadomo, że jest czymś pomiędzy celiakią i alergią na pszenicę.

Jakie objawy są związane z nietolerancją glutenu?

Przede wszystkim problemy z trawieniem, czyli biegunki, bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, mdłości, a także zmęczenie i osłabienie po posiłku mogą oznaczać, że organizm nie toleruje glutenu. Innymi objawami są bóle głowy, migreny, stany zapalne i obrzęki stawów. Ponadto zaburzenia hormonalne, łuszczyca, reumatyzm, czy stwardnienie rozsiane mogą świadczyć o nietolerancji tego składnika. Mogą zdarzyć się również stany depresyjne, lęki lub ADHD. U niemowląt i małych dzieci nietolerancja glutenu objawia się zmianami skórnymi. U starszych dzieci mogą pojawić się trudności w nauce, afty w jamie ustnej, opóźnienie dojrzewania płciowego, niedokrwistość oporna na leczenie, zaburzenia szkliwa zębowego oraz zaparcia.

Dla kogo dieta bezglutenowa?

W pierwszej kolejności najlepiej wykonać test nietolerancji pokarmowej, który jest wykonywany na podstawie badań krwi. Dzięki diagnostyce można sprawdzić, których składników pokarmowych nie toleruje nasz organizm i zastosować dietę eliminacyjną. Warto wiedzieć, że nietolerancje IgG zależne często są odwracalne, dzięki diecie eliminacyjnej, diecie rotacyjnej lub przyjmowaniu probiotyków. Dieta bezglutenowa okaże się konieczna, gdy test nietolerancji pokarmowej wskaże, że nietolerowanym składnikiem jest gluten. Najlepiej, jeśli decyzja o diecie oraz o jej zakończeniu będzie skonsultowana z lekarzem.

Next Post

Co wspomaga odchudzanie?

nie Gru 1 , 2019
Przewlekłe zmęczenie, problemy trawienne, bóle głowy, czy problemy z nastrojem to objawy, które mogą świadczyć o nietolerancji glutenu. Obserwując u siebie takie objawy, warto wykonać test nietolerancji pokarmowej, zanim odstawimy z diety produkty zawierające gluten. Co oznacza nietolerancja na gluten? Obecnie wyróżniono trzy jednostki chorobowe związane z nietolerancją glutenu. Są […]