Naturalna witamina C pomoże zwiększyć odporność przed zimą.

W okresie jesienno-zimowym powinniśmy szczególnie dbać o odpowiednią podaż, wzmacniającej odporność na infekcje, witaminy C. O tym, że zawarty w świeżych owocach i warzywach kwas askorbinowy wzmacnia organizm i zmniejsza ryzyko zachorowania na przeziębienie czy grypę, wie większość z nas. Jednak to jeszcze nie wszystkie dobroczynne właściwości tej cennej witaminy. Jest ona bardzo silnym antyutleniaczem, dzięki czemu odgrywa ogromną rolę w profilaktyce antynowotworowej, pomaga zapobiegać przewlekłym stanom zapalnym w organizmie i wzmacnia jego naturalne siły obronne. Zapobiega również zmęczeniu, pomaga w stanach osłabienia i wspomaga rekonwalescencję. Ponadto witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, sprzyja zdrowiu serca i przyspiesza gojenie się ran. Coraz więcej mówi się o tym, że jest ona kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania skóry. Zawierają ją nowoczesne kosmetyki funkcyjne- kremy przeciwzmarszczkowe i rewitalizujące, odmładzające sera do twarzy i maseczki.

Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C to około 70 mg. U osób palących papierosy, nadużywających alkoholu, przewlekle chorych, narażonych na działanie szkodliwych czynników środowiskowych czy ciągły stres, jest ono nieco większe i wynosi około 100 mg. Więcej kwasu askorbinowego potrzebują również kobiety w ciąży i matki karmiące.
Aby zapewnić sobie wystarczającą dawkę witaminy C, warto codziennie spożywać bogate w nią warzywa i owoce takie jak czarna porzeczka, pomidory, papryka, natka pietruszki, brukselka, brokuły, kalafior oraz cytrusy. Zawierają ją też często goszczące na naszych stołach ziemniaki, jedzmy je więc na zdrowie.

Next Post

Jak pozbyć się zaskórników?

nie Wrz 8 , 2019
W okresie jesienno-zimowym powinniśmy szczególnie dbać o odpowiednią podaż, wzmacniającej odporność na infekcje, witaminy C. O tym, że zawarty w świeżych owocach i warzywach kwas askorbinowy wzmacnia organizm i zmniejsza ryzyko zachorowania na przeziębienie czy grypę, wie większość z nas. Jednak to jeszcze nie wszystkie dobroczynne właściwości tej cennej witaminy. […]