Olej z łopianu i jego kosmetyczne właściwości

Znaną, powszechnie występującą roślina zaliczaną do rodziny astrowatych jest łopian. Spotkać można go nie tylko w Europie, ale również Azji Mniejszej, a także na Dalekim Wschodzie. Występuje również w obu Amerykach. Obecnie produkuje się z niego olej, który posiada cenne właściwości. Kiedy warto sięgnąć po olej z łopianu?

Łopian – jak wygląda?

Łopian to roślina o dużych liściach, która zakwita na purpurowo. Jej nasiona przypominają sferyczne zadziory. Charakteryzuje się rozbudowanym systemem korzeniowym. Jest rośliną znaną od wieków, po którą chętnie sięgali przedstawiciele różnych kultur. Dzisiaj produkuje się z niego nie tylko wspomniany we wstępie olej, ale również napoje. Ceniony jest przez zwolenników ziołolecznictwa i kosmetyków naturalnych.

Z czego pozyskuje się olej z łopianu?

Olej z łopianu – znany również jako olej palony – pozyskiwany jest z korzeni i liści łopianu. Zawiera szereg cennych substancji aktywnych, które sprawiają, że sprawdza się w pielęgnacji włosów i cery.

Olej łopianowy zawiera między innymi:

  • glikozydy;
  • garbniki;
  • flawonoidy;
  • olejki eteryczne;
  • fitosterole;

Do tego dochodzą żywice, śluz, witamina A i B2, kwasy tłuszczowe. Pod względem składu jest to jedna z bardziej wartościowych roślin, której właściwości cenione są od dawna.

Olejek łopianowy a pielęgnacja włosów

Okazuje się, że olej z łopianu świetnie sprawdza się w pielęgnacji włosów. Z uwagi na zwartość witaminy A oraz kwasów tłuszczowych wspomaga porost włosów, odżywiając przy tym również skórę głowy. Regularne stosowanie olejku z łopianu sprawia, że włosy zdecydowanie mniej wypadają. Aby jednak przyniósł oczekiwany efekt, należy wcierać go w skórę i włosy przynajmniej trzy razy w ciągu tygodnia. Co ważne, stosując olejek łopianowy, nie należy obawiać się tego, że włosy będą się szybciej przetłuszczać. Olejek reguluje pracę gruczołów łojowych, jednocześnie nie prowadząc do wysuszenia skóry.

Olejek łopianowy a pielęgnacja skóry twarzy i ciała

Okazuje się, że olejek z łopianu doskonale sprawdza się nie tylko w pielęgnacji włosów. Można stosować go, dbając o skórę twarzy i ciała. Zawarta w nim inulina sprawia, że flora bakteryjna skóry ulega poprawie. Olejek zmniejsza podrażnienia, likwiduje suchość oraz swędzenie. Z uwagi na to, że zawiera dużą ilość witaminy C nie tylko odżywia, ale również poprawia wygląd skóry, spowalniając przy tym procesy jej starzenia się. Z uwagi na zawartość siarki stosowanie olejku łopianowego poleca się osobom zmagającym się z trądzikiem.

Olejek łopianowy w gotowych kosmetykach

Chcąc wprowadzić do codziennej pielęgnacji olejek łopianowy, można albo postawić na czysty olejek, albo zdecydować się na kosmetyki, które go zawierają. Producenci bardzo chętnie sięgają po olej z łopianu, dodając go do szamponów, odżywek do włosów, balsamów do ciała.

Łopian to znana roślina o wyjątkowych właściwościach. Pozyskiwany z niego olejek doskonale sprawdza się zarówno w pielęgnacji włosów, jak i ciała. Regularnie stosowany przyniesie naprawdę spektakularne efekty.