Pestki moreli w codziennej diecie

Na popularności cały czas zyskują naturalne metody poprawy naszego zdrowia. Między innymi to co mamy na talerzu może być dla nas zarówno lekiem, jak i toksyną, jeżeli kiedy przesadzimy z ilością. Jakie miejsce w codziennej diecie mają pestki moreli gorzkiej?

Pestki moreli gorzkiej – jakie mają właściwości?

Pestki moreli gorzkiej bezsprzecznie są bardzo bogate w witaminy i minerały. Znaleźć tam możemy magnez, potas, fosfor, żelazo, witaminy z grupy B (szczególnie amigdaliny, czyli wit. B17), witaminę A i E. Ze względu na ich gorzkawy smak nazywane są gorzkimi migdałami, ale mimo swojego specyficznego i raczej niezbyt przyjemnego smaku zyskały miano superfoods. Superfoods to grupa produktów, które uznane są za pożywienie bardzo wartościowe. Do tej grupy należą m.in.: chlorella, jagody goi, chia, ale też zwykłe jaja i pestki moreli właśnie. Medycyna chińska i naturalna uznaje pestki drzew morelowych za skuteczne w terapii nowotworów i mogące zastąpić chemioterapię. Niestety aż tak cudownych właściwości nie potwierdzają wyniki badań prowadzonych przez zachodnie ośrodki akademickie i badawcze.

Skąd przekonanie o antynowotworowych właściwościach pestek?

Powodem takiego myślenia jest wspomniana już amigdalina. Pod kątem walki z nowotworem badano już ją ponad 100 lat temu. Witamina B17 rozkłada się do cyjanowodoru, który podobno ma zabijać komórki nowotworowe. Niestety nie dość, że w fakt ten wierzą tylko niektórzy zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej, to jeszcze produkt rozkładu dobroczynnej witaminy jest dokładnie ten sam cyjanowodór, który uznawany jest za toksynę. Cyjanek jest jedną z popularniejszych trucizn. Przekroczenie bezpiecznego stężenia tego związku z ludzkim organizmie prowadzi do zaburzeń pracy wątroby, nerek, oraz układu nerwowego.

Pestki w codziennej diecie

Pestki różnych roślin mają zastosowanie w codziennej diecie i mogą być pomocne w leczeniu niektórych schorzeń. Co istotne pestki większości owoców zawierają niewielkie ilości amigdaliny, a co za tym idzie cyjanowodoru. W większości przypadków ta część owoców może być bezpiecznie spożywania. Pestki moreli gorzkiej są wyjątkowo bogate w Wit. B17 i z tego względu zaleca się spożywanie nie więcej niż 2-3 pestki dziennie, by zminimalizować ryzyko zatrucia cyjankiem. Poza tym nie zaleca się wprowadzania ich do diety w przypadku kobiet ciężarnych, karmiących i dzieci. Spożywanie pestek moreli gorzkiej ma tylu samo zwolenników, co przeciwników. Przeciwnicy podnoszą fakt ryzyka zatrucia cyjanowodorem. Zwolennicy większych dawek migdałów morelowych opierają się na badaniach wschodnich uniwersytetów oraz fakcie, że mieszkańcy Himalajów spożywają mnóstwo gorzkich pestek (nie tylko morelowych) i żyją ciesząc się pełnią zdrowia dużo dłużej niż Europejczycy.

Next Post

Jakie zioła na hemoroidy?

sob Paź 24 , 2020
Na popularności cały czas zyskują naturalne metody poprawy naszego zdrowia. Między innymi to co mamy na talerzu może być dla nas zarówno lekiem, jak i toksyną, jeżeli kiedy przesadzimy z ilością. Jakie miejsce w codziennej diecie mają pestki moreli gorzkiej? Pestki moreli gorzkiej – jakie mają właściwości? Pestki moreli gorzkiej […]