Witamina C- fakty i mity

Witamina C jest znana i uważana za jedną z najważniejszych witamin dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że na temat witaminy C krąży wiele mitów np. informacja o tym, że leczy przeziębienie. Co trzeba wiedzieć, by nie naciąć się na chwyty marketingowe?

Fakty o witaminie C, które nie dla wszystkich są oczywiste.

Witaminy C nie należy traktować jako leku, który leczy grypę czy przeziębienie. Dzięki przeprowadzonym badaniom wiadomo jednak, że potencjalne korzyści wynikające z jej stosowania warte są tego, by nie zapominać o jej regularnym przyjmowaniu. Badania pomogły ustalić, że stosowanie witaminy C podczas przeziębienia pozwala skrócić czas choroby.

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że witamina C bierze udział w produkcji kolagenu i podstawowych białek w całym organizmie, co ma wpływ na wzrost i utrzymanie zdrowych kości, zębów, dziąseł, więzadeł i naczyń krwionośnych. Poza tym warto wiedzieć, że wpływa łagodząco na zwężenie oskrzeli i zaburzenia oddychania, które spowodowane są reakcjami alergicznymi, a także odgrywa ważną rolę w produkcji hormonów stresu.

Dzięki witaminie C jest możliwe wykorzystanie kwasu foliowego oraz przyswajanie żelaza. Poza tym może obniżać ciśnienie krwi, bierze także udział w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych. Wpływa pozytywnie na skórę, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem słońca, a w konsekwencji przed rakiem i przedwczesnym starzeniem.

Naturalna witamina C- co kryje się pod tym hasłem?

Witamina C jest najlepiej przyswajalna i cenna, jeśli pochodzi z natury. Najlepszym źródłem witaminy C są warzywa i owoce- najlepiej, jeśli są spożywane w świeżej postaci, ponieważ w takiej postaci jest jej najwięcej. Jej źródłem mogą być również owoce właściwie przetworzone. Naturalna witamina C znajduje się w porzeczkach, cytrusach, papryce, szpinaku, brokułach oraz brukselce. Innymi roślinami bogatymi w tę witaminę są drzewa i krzewy takie jak: berberys, rokitnik, jarzębina, kalina, czy żurawina. Faktem jest, że naturalna witamina C, czyli taka pochodzenia roślinnego jest bardzo dobrze przyswajalna, lecz nie oznacza to, że syntetyczna witamina C jest mniej wartościowa.

Najpopularniejsze mity krążące o witaminie C.

Popularnym mitem jest informacja, że nadużywanie witaminy C nie szkodzi. Niestety jej nadmiar – choć jest rozpuszczalna w wodzie i wydalana z moczem – powoduje zakwaszenie moczu, a ten może skutkować krystalizacją moczanów i cystynianów i tworzeniu się kamieni w drogach moczowych.

Uznaje się, że suplementacja witaminy C zapobiega przeziębieniom. Okazuje się jednak, że jest to szeroko rozpowszechniony mit. Badania wykazały, że takie zjawisko nie występuje. Owszem, może ona skrócić czas przeziębienia, lecz nie zapobiegać.

W ostatnich latach pojawiły się informacje o wykorzystywaniu dużych dawek kwasu L-askorbinowego (podawanych dożylnie) w leczeniu nowotworów. Wyniki badań nie są jednak jednoznaczne – większość naukowców uważa, że stosowanie wlewów dożylnych z witaminy C nie przynosi skutków pozytywnych.

Next Post

Kaszki dziecięce w zdrowej diecie Twojego dziecka

czw Wrz 24 , 2020
Witamina C jest znana i uważana za jedną z najważniejszych witamin dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że na temat witaminy C krąży wiele mitów np. informacja o tym, że leczy przeziębienie. Co trzeba wiedzieć, by nie naciąć się na chwyty marketingowe? Fakty o witaminie C, […]