Zielona kawa – jakie ma właściwości i jak ją pić?

Kawa to najbardziej znany i ceniony na całym świecie napój. Kiedy o niej mówimy, mamy najczęściej na myśli czarną kawę. Tymczasem na uwagę zasługuje również kawa zielona, która ceniona jest przede wszystkim za właściwości odchudzające. Czym charakteryzuje się zielona kawa? Czy warto po nią sięgać?

Kawa zielona – co to?

Kawa zielona, która występuje również pod nazwą raw coffee, to kawa nieprzetworzona, która nie jest poddawana procesowi palenia. Jej ziarna są zdecydowanie bardziej twarde niż kawy czarnej, a także bardziej sprężyste. Cechy te sprawiają, że kawa zielona nie powinna być mielona w młynku elektrycznym. W sprzedaży dostępna jest kawa zielona, którą już zmielono. Jeśli kupujemy ją w sklepie z kawą, a dostępna jest w ziarnach, warto poprosić sprzedawcę o zmielenie. W dobrych sklepach specjalizujących się w sprzedaży kawy znajdują się młynki mielące kawę w odpowiednich warunkach.

Jak smakuje kawa zielona?

Kawa zielona nie smakuje tak, jak doskonale nam znana kawa czarna. Zarówno jej smak, jak i zapach są bardzo specyficzne. Znawcy mówią, że jest ona bardzo cierpka. Warto jednak podkreślić, że ostateczne właściwości smakowe kawy zielonej uzależnione są od tego, jak ją parzymy, a także z jakiego rodzaju ziaren została ona wyprodukowana.

Jak parzyć kawę zieloną?

Sposób parzenia kawy zielonej jest bardzo podobny do tego, który stosujemy w przypadku tradycyjnej kawy. Co jednak ważne, nie należy zalewać jej wrzącą wodą, a taką, której temperatura wynosi około dziewięćdziesiąt stopni. Kawę zieloną parzy się od trzech do pięciu minut. Dobrym wyborem są zaparzacze tłokowe, które pozwalają na oddzielenie naparu od fusów. Kawa zielona doskonale smakuje – podobnie jak kawa czarna – z takimi przyprawami, jak kardamon, goździki oraz cynamon. Można dodawać do niej mleko, cukier, a także miód.

Co zawiera kawa zielona?

W kawie zielonej znajduje się blisko dziewięćset substancji. Do tych najważniejszych zalicza się:

  • polifenole;
  • diperteny;
  • kwas arganowy;

Do tego dochodzą olejki eteryczne, a także kofeina, której zawartość waha się od 0,3 do nawet 2,3%. W kawie palonej ilość kofeiny jest znacznie większa. Z uwagi jednak na to, że kawa zielona jest niepalona kofeina zachowuje wszystkie swoje właściwości. Po kawę zieloną warto więc sięgnąć wówczas, gdy chcemy poprawić swoją sprawność umysłową, pobudzić się zarówno fizycznie, jak i psychicznie, opóźnić pojawienie się zmęczenia.

Czy kawa zielona odchudza?

O zielonej kawie zrobiło się głośno, kiedy pojawiły się doniesienia, jakoby ułatwiała ona utratę nadprogramowych kilogramów. Z pewnością samo picie kawy – bez zmiany diety i odpowiedniej porcji ruchu – nie spowoduje utraty wagi. Warto jednak pamiętać, że kawa zielona zmniejsza przyswajanie cukrów prostych, korzystnie wpływając na gospodarkę węglowodanową.

Kawa zielona jest zdecydowanie mniej znana niż kawa czarna. Jej popularność zdaje się jednak mocno rosnąć. Bez wątpienia warto ją poznać i polubić. Posiada wiele cennych właściwości, których kawa czarna pozbawiona jest na skutek procesu palenia. Z zakupem kawy zielonej nie ma dzisiaj problemów.

Next Post

Zmarszczki na twarzy - jak powstają?

nie Lut 7 , 2021
Kawa to najbardziej znany i ceniony na całym świecie napój. Kiedy o niej mówimy, mamy najczęściej na myśli czarną kawę. Tymczasem na uwagę zasługuje również kawa zielona, która ceniona jest przede wszystkim za właściwości odchudzające. Czym charakteryzuje się zielona kawa? Czy warto po nią sięgać? Kawa zielona – co to? […]
krem przeciwzmarszczkowy pod oczy